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LINEUP QUESTIONS 

In the last newsletter, I had the situation with #55 attempting to enter the contest but was not on the roster.  Just to 
be clear, the player would be allowed to play after the penalty is accessed.  I refer to that as “Pay to Play” Penalty.  
This would be considered an illegal substitution once the player enters the substitution zone and is recognized by the 
official.  Then the penalty is loss of rally/point and the player may be added to the roster as a “Pay to Play” penalty.   

Situation C:  Team A starts the match and as the match progresses, #55 enters 
the substitution zone to enter the set.  The scorekeeper tells the R2 that #55 is 
not listed on the roster. What happens?  Ruling:  Rule 7-1-1 Penalties 3:  When a 
player is not listed on the roster and attempts to enter the set, the substitution 
is illegal and is penalized with a loss of rally/point. 

CENTER LINE CONSIDERATIONS 

Rule 9-5-7 states that a player may touch the floor across the centerline with one or both feet, or hands PROVIDED a 
part of the foot/feet or hand(s) remains on or above the centerline.   Contacting the floor across the centerline with 
any other part of the body is ILLEGAL.  Therefore, feet/hands (as long as part of their feet or hand remain on or above 
centerline) are legal.  Knee, shoulder, arm, head, (not hair) touching the floor PARTIALLY ACROSS the centerline 
would be considered a violation. 

 9.5.7 Situation: The LF on Team S and the RF on Team R are engaged in a play at the net.  The LF on Team S 
lands with her foot partially across the centerline.  The RF on Team R then lands with foot partially across the 
center line yet on top of the Team S player’s foot.  The player on Team S falls, stumbles, and is unable to 
make a play on the ball falling near her. 

 Ruling:  Center line violation on Team R.  Both players may touch the floor across the center line with one or 
both feet/hands provided a part of the feet or hands remain on or above the center line and provided neither 
player interferes with the opponent’s attempt to play the ball. 

PROPER FOOTWEAR ON THE COURT 

Reminder, that the only people that are given graces to the footwear are adult personnel/coaches.  Any players, 
managers, etc. out on the court need to be properly attired in appropriate footwear (tennis shoes). 
Adults are the only ones given the liberty to wear such things as sandals, dress shoes, high heels (which I am certain 
you wear all the time, just like I do.  :)  However, any other personnel on the floor needs to be in tennis shoes and 
those players should be limited to the number of players. 



JACKET PROTOCOL 

I have been asked to put something in the newsletter about jackets and when is the appropriate time to take them 
off to officiate the contest?   I do not have anything locked in on this topic, but if you were to ask me how I would 
suggest officials handle this, it would be something like this: 

I would suggest that officials take their jackets off at about the 2:30 minute mark and keep them at the table before 
going across the court to be introduced.  This will still give the R2 time to check the lineup with the score keeper at 
the 2:00 minute mark to make sure everything is ready to go for the match.  When the horn sounds, officials and line 
judges will go across the court for introductions and the match will begin.  This is a suggestion, not a mandate in any 
means! 

POST SEASON PLAY 

Post-season play will begin in less than two weeks.  Are you ready?  Every match is a the biggest match you will work. 

Come prepared, review rules and casebook situations.  Do not get caught off guard.  Expect the unexpected and be 
over prepared rather than under prepared.  Be professional at all times. 

If you have not yet completed your application on Bound to Officiate or Line Judge SoDak Contests, please do as 
ASAP.  Hopefully you have all submitted your application to work State Volleyball in Rapid City this year as well. 

OCTOBER- CANCER AWARENESS MONTH 

I know I am a little late to the party on this one, but I am certain you are seeing many contests that are doing a 
Cancer Awareness event with pink uniforms, socks, etc.  Just keep in mind that they may use whatever color 
uniforms they wish as long as the uniforms remain compliant with manufacturers’ logos etc. 

Officials may also use pink whistles for the matches in October as well.  Otherwise, the uniform should stay the same 
for these matches. 

 

 
 
 

 
 

 
 

 


